Orthopedie en Sportgeneeskunde

Schaatsen voor Sporters
from €10,000 (67%)
Together, we've covered 515 km

Sportblessures hebben veel impact

Sporten en bewegen is gezond voor iedereen. Het heeft positieve effecten op zowel de lichamelijke als mentale gezondheid. Jaarlijkse overlijden bijna 6.000 mensen door aandoeningen die het gevolg zijn van te weinig sporten en bewegen. De meest voorkomende reden waarom mensen stoppen met sporten is dat ze een sportblessure hebben opgelopen. Helaas ontstaan er in Nederland elk jaar meer dan 5 miljoen sportblessures. Een groot aantal van deze blessures herstelt slecht of veroorzaakt op termijn blijvende schade. Een ander nadelig gevolg is dat mensen moeten stoppen met sporten. In 2021 leidden blessures tot 50 miljoen verloren sportdagen. Het direct gevolg is een minder gezonde Nederlandse maatschappij.

Het Erasmus MC zet zich in voor een optimale sportzorg - nu en in de toekomst!

Wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en beter behandelen van sportblessures is dan ook essentieel om een optimalere zorg te kunnen gaan verlenen. Daarom zet het sportmedische team van de afdeling Orthopedie & Sportgeneeskunde in het Erasmus MC alles op alles om mensen met blessures zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het bewegen te krijgen. Op die manier kan iedereen in de toekomst de vruchten plukken van voldoende bewegen en sporten.

Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee: Schaatsen voor Sporters

Wij willen sport inzetten om behandeling van sportblessures te verbeteren en sporters weer aan het bewegen te krijgen. Wij willen met ons team aandacht vragen voor sportblessures door op 2 februari 2024 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te gaan schaatsen.

Het doel voor 2024 - Sportblessures bij kinderen beter behandelen

Bij deze actie van 2024 staan sportblessures bij kinderen centraal. Wij willen meer kennis opdoen over de behandeling van een blessure die grote gevolgen kan hebben voor gewrichten van kinderen - de osteochondritis dissecans (OCD). Wat is OCD precies? Het kraakbeen in de knie is een gladde laag is die de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt, waardoor ze soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij OCD kan er een stukje van dit kraakbeen en het daaronder liggende bot losraken en los in het gewricht terecht komen. Het gebeurt altijd tijdens de groei en we zien dit vaker bij sommige gewrichten, zoals de knie of elleboog. We weten nog niet precies hoe het ontstaat maar overmatige druk door teveel sporten en aanleg lijken een grote rol te spelen. OCD komt vooral voor bij sportende kinderen. Kinderen staan met deze blessure vaak langdurig aan de kant en kunnen niet meedoen met hun geliefde sport. Ze staan letterlijk buitenspel en wij willen dit in de toekomst veranderen.

Ons onderzoek is erop gericht om deze blessure beter onder controle te gaan krijgen. Dit kan op 2 manieren: 1) het voorkomen dat de blessure ontstaat en 2) het beter behandelen van de blessure als deze eenmaal is ontstaan. Als eerste stap hiervoor hebben we al informatie verzameld van ongeveer 1500 kinderen in Rotterdam. Van deze kinderen weten we bijvoorbeeld het type sport dat ze beoefenen en hoe de knie eruit ziet op een MRI scan. Als we kunnen begrijpen waardoor OCD ontstaat, dan kunnen we die informatie gaan gebruiken om OCD in de toekomst te voorkomen. Daarnaast zijn we nieuwe methoden aan het ontwikkelen om het losgeraakte stukje kraakbeen met bot weer terug op de plaats te zetten, zodat de knie er weer net zo uit gaat zien als voor de blessure. Hiermee hopen we de impact van de aandoening bij kinderen zo klein mogelijk te maken en de gevolgen op langere termijn minder groot. Bekijk meer details over dit onderzoek op de Erasmus MC website: JOCD - Juvenile osteochondritis dissecans of the knee, from cause to care - Erasmus MC

We stellen hoge eisen aan onszelf, niet alleen bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, maar ook tijdens onze schaatstocht op de Weissensee. Help jij ons met het behalen van deze doelen door een donatie?

View all
€25 15-02-2024 | 12:33
€10 13-02-2024 | 21:43
€50 07-02-2024 | 08:24 Wat een geweldige actie!
€6.65 06-02-2024 | 20:14 Ik ben trots op je dat je zo goed hebt geschaatst! Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht 😀! Groeten van Lucas
€15 06-02-2024 | 20:02