A

Apotheek Erasmus MC loopt voor IndepenCEL

30 uur power: Team 4 in training en actie voor het goede doel
van totaal € 10.000 (0%)

Toegankelijke cellijnen voor Innovatieve en Betaalbare Geneesmiddelenontwikkeling en -productie

John heeft net te horen gekregen dat hij in de laatste fase van zijn leven levensverlengende chemotherapie kan krijgen. Het nieuws voelt dubbel: de behandeling zou hem meer tijd kunnen geven met de mensen van wie hij houdt, maar tegen een hoge prijs. De bijwerkingen zullen zwaar zijn, wat betekent dat die extra tijd gekleurd zal zijn door vermoeidheid en misselijkheid. Hij staat nu voor een hartverscheurende keuze. Blijft hij bij zijn geliefden in een kortere, maar relatief heldere en draaglijke periode? Of kiest hij voor langere tijd, met het besef dat deze extra momenten deels overschaduwd zullen worden door ziekte en pijn? Het is een bijna onmogelijke afweging, met een kostbaar en kwetsbaar laatste hoofdstuk in zicht. 

De palliatieve fase van kankerpatiënten is een mentaal en fysiek zeer zware tijd voor zowel henzelf als hun naasten. De behandelingen in deze laatste levensfase brengen vaak veel bijwerkingen met zich mee, die een flinke aanslag op de kwaliteit van leven vormen en slechts beperkt levensverlengend zijn. Dit beïnvloedt de laatste momenten die zij kunnen delen met hun naasten in negatieve zin. Met de steun van de Roparun kunnen we bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve, nieuwe en betaalbare behandelingen en het beschikbaar maken, van bestaande nu te dure behandelingen die onder andere gericht zijn op de palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit project heeft het potentieel om het zorglandschap te veranderen en niet alleen het leven van kankerpatiënten te verlengen, maar vooral ook een betere kwaliteit van leven te geven in de palliatieve fase. 

Bij de behandeling van kanker spelen therapieën op basis van geneesmiddelen geproduceerd met behulp van een cellijn een steeds grotere rol. Niet alleen in het verlengen van levens, maar ook in het verbeteren van de kwaliteit van leven, onder andere in de palliatieve fase. Voor kankerpatiënten in de laatste fase van hun ziekte kunnen innovatieve therapieën, zoals bepaalde vormen van celtherapie, mogelijk meer comfort bieden dan reguliere behandelingen. Dit is essentieel voor hun welzijn in deze moeilijke periode. Hoewel deze therapieën een enorme belofte in zich dragen, blijft toegang tot deze innovatieve behandelopties beperkt door de zeer hoge kosten die hiermee gepaard gaan. 

Huidige restrictie inzet cellijnen 

Cellijnen die worden gebruikt voor het produceren van geneesmiddelen moeten aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen. De eisen vanuit de Good Manufacturing Practice (GMP) schrijven voor welke kwaliteit het geneesmiddel moet hebben dat met behulp van een cellijn is geproduceerd. Hierdoor is de aanschaf van GMP-gecertificeerde cellijnen zeer kostbaar en gaat dit gepaard met restrictieve licentievoorwaarden. Voor iedere (zelfs kleine) aanpassing aan een cellijn moet bovendien opnieuw een licentie worden aangevraagd, wat gepaard gaat met hoge extra kosten – soms oplopend tot tienduizenden euro’s per wijziging, afhankelijk van de aard van de aanpassing en de voorwaarden van de leverancier. Dit maakt het moeilijk om flexibel in te spelen op de behoeften van patiënten of onderzoek ontwikkelingen. 

De ontwikkeling van therapieën met cellijnen ligt op dit moment grotendeels bij de farmaceutische industrie. De hoge kosten en strenge restricties belemmeren de mogelijkheden voor academische ziekenhuizen en onderzoekers om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die de levenskwaliteit van kankerpatiënten daadwerkelijk kunnen verbeteren. 

Onze droom

Ons project, IndepenCEL, heeft als doel om onder gunstige voorwaarden een eigen GMP-gecertificeerde cellijnen beschikbaar te stellen aan onderzoekers en ziekenhuizen in heel Nederland. Hiermee willen we de ontwikkeling van innovatieve celtherapieën mogelijk maken die niet alleen wetenschappelijke doorbraken stimuleren, maar ook direct bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. 

Financiële ondersteuning voor dit project is essentieel. De aanschaf en het onderhoud van een GMP-gecertificeerde cellijn vormen een complexe en kostbare onderneming. Zonder bijdragen van bijvoorbeeld vermogensfondsen, stichtingen en betrokken donateurs kunnen we dit project niet realiseren. Daardoor blijven we afhankelijk van de farmaceutische industrie, die de kosten hoog houdt en de toegankelijkheid beperkt. Met de juiste steun kunnen we echter (wetenschappelijke) doorbraken stimuleren die de behandelingsmogelijkheden voor patiënten aanzienlijk verbeteren. 

Met jullie steun willen we met dit project een directe en blijvende impact maken op het leven van patiënten. De weg naar het realiseren van onze visie is uitdagend, maar we zijn – net als zovele patiënten – vastberaden om deze weg te gaan en obstakels te overwinnen. 

Bekijk alle
€ 25 07-05-2025 | 10:07